Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a participatla reuniunea extraordinară a Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care a avut loc la Palatul Victoria.

Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, în calitatea sa de preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România a participat luni, 7 noiembrie, la reuniunea extraordinară a Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care a avut loc la Palatul Victoria.

La reuniunea prezidată de prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă au participat oficialii din ministerele şi autorităţile cu rol de coordonator de reformă și/sau investiții din PNRR, respectiv: Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Finanţelor, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Transportului şi Infrastructurii, Ministerul Energiei, Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, Ministerul Educaţiei, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, Secretariatul General al Guvernului, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice şi Agenţia Naţională de Integritate.

Au fost de asemenea prezenţi reprezentanţii ministerelor şi autorităţilor cu statut de invitaţi permanenţi în cadrul acestui organism interinstituțional, conducătorii celorlalte structuri asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale – Asociaţia Municipiilor din România, Asociaţia Oraşelor din România şi Asociaţia Comunelor din România, precum şi Celine Gauer, directoarea generală a Secretariatului General al Comisiei Europene, şefa Task Force-ului pentru Redresare şi Rezilienţă.

Discuţiile au vizat stadiul implementării celor 151 de ţinte şi jaloane din PNRR asumate de ţara noastră pentru perioada 2021-2022, prezentarea celor 91 de ţinte şi jaloane cu termen de realizare 2023, identificarea unor posibile blocaje în gestionarea fondurilor europene alocate României, precum şi stadiul pregătirii cererii de plată nr. 2, în valoare de 2,8 miliarde de euro.

„Rambursarea fondurilor este condiţionată de îndeplinirea reformelor în domeniul pieţei de energie electrică şi al sistemului public de pensii, de intensificarea luptei împotriva corupţiei, transparentizarea legislativă, debirocratizarea şi simplificarea procedurilor. În acest context, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a prezentat strategia ţării noastre privind diminuarea emisiilor de carbon până în 2032, modificarea capacităţilor de producţie energetică şi implementarea soluţiilor de infrastructură «verde» care să asigure producţia, stocarea şi transportul energiei din surse regenerabile. Noi, la nivelul autorităţilor publice judeţene şi locale, vrem să valorificăm toate oportunităţile pe care Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă ni le oferă în ceea ce priveşte implementarea surselor alternative de energie pe plan local. Pe lângă sutele de proiecte depuse de autorităţile judeţene şi locale din întreaga ţară pe Componenta Valul Renovării şi deja aprobate, ne preocupăm să găsim soluţii prin intermediul cărora să eficientizăm consumurile la utilităţi pentru instituţiile publice pe care le coordonăm şi, acolo unde este posibil, să le transformăm din consumatori în prosumatori”, a precizat Adrian-Ioan Veştea, preşedintele UNCJR.

Marţi, 8 noiembrie 2022, la ora 10:00, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare dă startul a apelului de proiecte dedicat administrației publice locale, în cadrul Măsurii pentru sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere energie din surse regenerabile pentru consum propriu, la nivelul autorităților publice locale.

Vor fi finanţate investiții pentru două tipuri de proiecte: realizarea capacităților de producere a energiei electrice și termice în cogenerare din surse regenerabile cu excepția biomasei, pentru consum propriu, respectiv realizarea capacităților de producere a energiei electrice și termice din surse regenerabile cu excepția biomasei, pentru consum propriu.

Apelul este deschis până la 16 noiembrie ora 17:00, având un buget alocat de 250.000.000 euro.

Oficiali din cadrul MIPE vor fi prezenţi marţi, 8 noiembrie, la sediul Consiliului Judeţean Braşov, pentru o şedinţă tehnică pe tema elaborării acestor proiecte, la care au fost invitaţi primarii tuturor localităţilor din judeţ.

Previous <strong>Forumul Cooperării Descentralizate Româno-Franceze a ajuns la cea de-a șasea ediție</strong><strong>3-5 noiembrie 2022, Poiana Brașov</strong>

Contactează-mă

Apreciez că îți faci timp să iei legătura cu mine. Te rog să completezi formularul de mai jos.

Contactează-mă

Apreciez că îți faci timp să iei legătura cu mine. Te rog să completezi formularul de mai jos.

Trimite-mi un mesaj

Revin cu un răspuns cât de repede posibil

    av-logo-negative

    Trimite un mesaj