În cadrul ședinței ordinare din 31 octombrie, consilierii județeni au aprobat Planul Operativ de Acțiune pe timpul iernii 2022-2023 pe drumurile aflate în administrarea Județului Brașov.
Documentul cuprinde măsurile destinate prevenirii și combaterii înzăpezirii drumurilor publice, în vederea asigurării viabilității corespunzătoare a căilor rutiere județene în sezonul rece.
În momentul de față, în administrarea Consiliului Județean Brașov sunt drumuri a căror lungime însumată este de 635,328 km.
Dintre acestea, opt sectoare de drumuri județene, reprezentând 66,589 km, vor fi închise pe perioada iernii, deoarece înregistrează un trafic foarte redus și localitățile pe care le traversează au asigurată o altă legătură rutieră.
De asemenea, există segmente de drumuri județene aflate în intravilanul municipiilor și orașelor, a căror lungime totală ajunge la 27,995 km, pentru care activitatea de protecție pe timp de iarnă este în sarcina autorităților locale respective.
Pentru toate celelalte drumuri, având o lungime totală de 540,744 km, activitatea de deszăpezire este asigurată de administrația județeană.
Astfel, sunt 31 de sectoare rutiere totalizând 67,411 km, formate din drumuri județene ce asigură legătura satelor cu centrele de comună, 15 sectoare cu o lungime totală de 91,740 km, a căror stare de viabilitate trebuie menținută pe tot parcursul sezonului rece, precum și 19 tronsoane de drumuri, având o lungime însumată de 81,593 km, care înregistrează un trafic redus de vehicule.
Ținând cont de dispunerea în teritoriu a rețelei de drumuri județene, activitatea de deszăpezire pentru iarna 2021-2022 se va realiza, ca și până acum, pe trei zone, respectiv zona I Brașov – Zărnești – Bran, zona II Șercaia – Făgăraș – Cincu și zona III Rupea.
Pentru asigurarea unor condiții normale de circulație pe rețeaua rutieră a județului Brașov în perioada iernii, Serviciul Lucrări de Întreținere și Investiții Drumuri Județene din cadrul Consiliul Județean Brașov și Poliția Rutieră au pus la punct un program de măsuri care vizează montarea panourilor parazăpezi pe porțiunile de drumuri expuse viscolului și înzăpezirii, verificarea mijloacelor de semnalizare rutieră specifice sezonului de iarnă, montarea unor indicatoare noi acolo unde se constată deteriorări sau sustrageri, dar și refacerea îmbrăcăminților asfaltice cu mixtură stocabilă, material special care se poate așterne pe timp de iarnă, dacă situația o cere.
Principalele zone în care există pericol de înzăpezire și unde se propune montarea parazăpezilor se găsesc pe tronsoane din DJ 103 A Brașov – Tărlungeni – Zizin, DJ 103 B Săcele – Tărlungeni – Teliu, DJ 104 B Făgăraș – Ileni – Hârseni – Sebeș, DJ 104 C Făgăraș – Recea, DJ 112 A Codlea – Vulcan și DJ 112 D Carpiniș – Prejmer.
În prezent, sunt în procedură de reofertare contractele subsecvente pentru asigurarea deszăpezirii, în baza Acordului-cadru pentru lucrări de întreținere curentă pe timp de vară și iarnă a drumurilor județene din administrarea Consiliului Județean Brașov, valabil până în 2025.
„Luăm măsurile necesare pentru a ne asigura că drumurile județene vor fi deszăpezite corespunzător în sezonul de iarnă 2022-2023. Vom încheia contractele subsecvente și vom asigura fondurile necesare pentru achiziționarea parazăpezilor și a stocurilor de material antiderapant. Angajații serviciului de specialitate din cadrul Consiliului Județean vor fi permanent pe teren și vor verifica modul cum se vor desfășura intervențiile în perioada sezonului rece, în așa fel încât să evităm blocarea drumurilor și izolarea unor localități din cauza vremii nefavorabile. Obiectivul nostru este să avem căi rutiere viabile, indiferent de condițiile meteorologice”, a declarat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea.