Lucrările celei de-a șasea ediții a Forumului Cooperării Descentralizate Româno-Franceze se desfășoară la Poiana Brașov și au reconfirmat parteneriatul strategic administrativ dintre autoritățile publice locale române și cele franceze, cu o istorie de 20 de ani, timp în care au fost semnate 130 de acorduri de înfrățire între comunitățile române și cele franceze.
Forumul este organizat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în parteneriat cu structurile asociative ale administrației publice locale, Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR), Asociația Municipiilor din România (AMR), Asociația Orașelor din România (AOR), Asociația Comunelor din România (ACoR) și cu sprijinul Ambasadei Republicii Franceze în România.
Ediția din acest an a adus alături Ambasada Franței, prin Excelența Sa Laurence Auer, ambasadoarea Republicii Franceze în România, precum și reprezentanți ai autorităților publice centrale din România, dar și reprezentanți ai administrației publice locale din Republica Franceză, România și Republica Moldova.
Prezenți la lucrările Forumului au fost Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke, președinta Comisiei pentru Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaților, Simona Bucura Oprescu, secretar de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Daniela-Grigore Gîtman, președintele Consiliului Județean Brașov și președintele UNCJR, Adrian-Ioan Veștea, primarul Municipiului Brașov, Allen Coliban, Primarul Municipiului Suceava, Ion Lungu, Primarul Orașului Cugir, Adrian Teban, Primarul Comunei Sadu, județul Sibiu, Valentin-Dumitru-Ioan Ivan etc., dar și președinta Comisiei de Administrație Publică din cadrul Parlamentului Republicii Moldova, Larisa Voloh.
Lucrările Forumului au fost deschise de președintele Consiliului Județean Brașov și președintele UNCJR, Adrian-Ioan Veștea.
„România și Franța împărtășesc convingerea că o cooperare strânsă și deschisă, bazată pe eforturi comune, poate contribui la buna funcționare și consolidarea Uniunii Europene. În vederea atingerii acestui obiectiv, acum mai mult ca oricând, în contextul agresiunilor care au loc la granițele UE trebuie să fim uniți în fața tuturor provocărilor. Parteneriatul strategic dintre România și Franța trebuie să continue, să avem în vedere consolidarea democrațiilor, realizarea unei dezvoltări incluzive și durabile, precum și consolidarea, eventual schimbarea mecanismelor pentru favorizarea păcii, deoarece nu putem asista neputincioși la astfel de agresiuni împotriva unui popor care aspiră și îmbrățișează valorile europene” – Adrian-Ioan Veștea, Președintele Consiliului Județean Brașov și Președintele UNCJR.
Temele dezbătute în cadrul celor trei paneluri au fost:
– Autoritățile locale și regionale în fața războiului din Ucraina: Primirea și integrarea refugiaților;
– Autoritățile locale și regionale în Europa: Pactul verde european: care sunt provocările și oportunitățile?;
– Autoritățile locale și regionale în Europa: Planul European de Redresare și Reziliență și politica de coeziune: pârghii esențiale pentru a sprijini tranziția economică, socială și de mediu a teritoriilor.
Prima zi a Forumului s-a încheiat cu o sesiune de dezbateri, având ca temă viitorul pentru cooperarea descentralizată franco-română. România este una dintre țările Europei Centrale și de Est cu cele mai multe acorduri de cooperare cu Franța. Legăturile dintre comunitățile franceze și române și-au sărbătorit recent cea de-a 30-a aniversare. De când România a aderat la Uniunea Europeană, cooperarea descentralizată a evoluat către o logică a proiectelor axate pe dezvoltarea economică și durabilă a teritoriilor.