Găteala capului la sașii din sud-estul Transilvaniei

Date
3 noiembrie 2022 - 31 ianuarie 2023
Time
09:00 - 17:00
Location
Bulevardul Eroilor 21A, Brașov 500030, Romania
Expoziția ”Găteala capului la sașii din sud-estul Transilvaniei” care se deschide la Muzeul de Etnografie Brașov, prezintă și câteva din obiceiurile de nuntă practicate în această comunitate. Mireasa mergea la cununie îmbrăcată în costumul de fată, purtând pe cap o panglică roșie, prinsă la ceafă, lungă până la poalele fustei, și „Bortenul”, pe care atașa, în față, o coroniță din flori albe iar la spate, mai multe panglici lungi, flori artificiale și ace din sticla colorată. După cununie, avea loc oferirea darurilor pentru miri, o ocazie în care mireasa primea cadou elemente de port pentru găteala capului.
De exemplu, în localitatea Meșendorf, zona Rupea, mama mirelui așeza pe masa pregătită pentru daruri o pernă, unde punea un voal alb din tul brodat /„Schlyjerdeoch” și acele pentru cap, iar mama miresei dăruia o căiță albă /„Heuf” cu panglici roz. Aceste cadouri cu valoare simbolică sugerau statutul de femeie măritată.
Mai multe detalii despre costumul tradițional al sașilor, în care găteala capului ocupă un loc important, aflați la Muzeul de Etnografie Brașov din Bdul Eroilor nr. 21A, de miercuri până duminică, de la 9.00 la 17.00. Expoziția ”Găteala capului la sașii din sud-estul Transilvaniei” va putea fi vizitată până la începutul anului viitor.
  • Organizer Name: Muzeul de Etnografie Braşov
Previous Festivalul CONCURS NAȚIONAL DE MUZICĂ POPULARĂ PENTRU TINERI INTERPREȚI ,,Flori în Țara Bârsei”

Contactează-mă

Apreciez că îți faci timp să iei legătura cu mine. Te rog să completezi formularul de mai jos.

Contactează-mă

Apreciez că îți faci timp să iei legătura cu mine. Te rog să completezi formularul de mai jos.

Trimite-mi un mesaj

Revin cu un răspuns cât de repede posibil

    av-logo-negative

    Program disponibilitate audiențe

    [booked-calendar]

    Trimite un mesaj