O delegație din Republica Moldova formată din primari și președinți de raioane, alături de oficiali din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Nord, în vizită de studiu la Brașov

O delegație din Republica Moldova formată din primari și președinți de raioane care fac parte din Consiliul Regional de Dezvoltare Nord, alături de oficiali din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Nord efectuează în perioada 18-19 octombrie o vizită de studiu la Brașov.

Printre participanți se numără președinții raioanelor Rîșcani, Briceni, Ocnița, Dondușeni și Glodeni, primarul orașului Otaci și cel al satului Crișcăuți.

Prezența oaspeților moldoveni în județul nostru se realizează în virtutea acordului de colaborare bilaterală încheiat în anul 2016 între Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov (ADDJB) și Agenția de Dezvoltare Regională Nord din Republica Moldova.

Marți, 18 octombrie, delegația a avut o întâlnire la Consiliul Județean Brașov cu președintele Adrian-Ioan Veștea, cu conducerea ADDJB reprezentată prin președintele Mihai Pascu și directorul executiv Luciana Gliga și cu directorii executivi ai autorității publice județene.

„Avem parteneriate funcționale cu autorități publice din Republica Moldova, concretizate în Înțelegerea de Cooperare bilaterală între Consiliul Județean Brașov și Consiliul Raional Ștefan Vodă și în acorduri de înfrățire între comune brașovene și localități din Ștefan Vodă. În baza acestora construim împreună, ne acordăm sprijin reciproc și implementăm proiecte cu rezultate concrete. Vrem să rămânem parteneri de încredere pentru colegii din Moldova și astfel să contribuim la sprijinirea dezvoltării orașelor și raioanelor Republicii. Actuala situație geopolitică ne pune pe gânduri, însă trebuie să rămânem optimiști și să credem în bunul mers al lucrurilor, pentru că doar prin colaborare, încredere și sprijin reciproc putem depăși dificultățile cu care ne confruntăm. Merg cu drag în Republica Moldova ori de câte ori am ocazia și de fiecare dată mă simt ca acasă, având atât de multe lucruri care ne leagă”, a spus președintele CJ Brașov, Adrian-Ioan Veștea, în deschiderea discuțiilor.

Șeful administrației județene a prezentat o bună parte din proiectele pe care le-a implementat la Râșnov în cei 12 ani în care s-a aflat la conducerea Primăriei, precum și cele accesate la nivelul Consiliului Județean Brașov din anul 2016 și până în prezent, accentuând ideea că „am încercat să valorificăm fiecare oportunitate de finanțare disponibilă – fonduri europene, programe și finanțări guvernamentale, deoarece fiecare ban atras în comunitate este bine-venit”.   

În condițiile actualului climat politic internațional marcat de agresiunea din Ucraina, unul dintre subiectele de interes pentru oficialii din Republica Moldova a fost transferul de bune practici privind managementul situațiilor de criză.

De asemenea, ei s-au arătat interesați de atragerea investițiilor pentru dezvoltarea județului Brașov, de modul în care administrația județeană a gestionat perioada de pandemie, de procesul de digitalizare administrativă implementat la nivelul CJ Brașov și al instituțiilor sanitare și de asistență socială din subordine, dar și de managementul și marketingul turistic practicat în destinația turistică Județul Brașov.

Nu în ultimul rând, oaspeții au dorit să cunoască modalitatea în care județul Brașov a fructificat oportunitățile de finanțare nerambursabilă din fondurile europene de preaderare, având în vedere că în prezent Republica Moldova are statutul de țară candidată la Uniunea Europeană.

„Suntem prezenți la Brașov pentru a prelua de la Consiliul Județean cele mai bune practici în dezvoltarea regională, pe care să le aplicăm la nivelul Regiunii Nord. Sperăm să accesăm proiecte în cadrul Programului Operațional Comun Republica Moldova-România, care va fi disponibil începând cu anul 2023 și suntem pregătiți să aplicăm pe Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020 și pe Programul Transnațional Dunărea. În acest context, parteneriatul cu ADDJB, consultanța și susținerea pe care le primim de la colegii noștri sunt foarte importante”, a menționat Gabriela Ceban, specialist Planificare și Cooperare Regională din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Nord.

Vizita delegației din Republica Moldova este organizată în cadrul unui proiect de susținere a Regiunii de Dezvoltare Nord ca răspuns la situațiile de urgență, realizat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord și finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”.

Previous Trei utilaje destinate întreținerii Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav vor fi achiziționate de Consiliul Județean Brașov

Contactează-mă

Apreciez că îți faci timp să iei legătura cu mine. Te rog să completezi formularul de mai jos.

Contactează-mă

Apreciez că îți faci timp să iei legătura cu mine. Te rog să completezi formularul de mai jos.

Trimite-mi un mesaj

Revin cu un răspuns cât de repede posibil

    av-logo-negative

    Program disponibilitate audiențe

    [booked-calendar]

    Trimite un mesaj