Punctului de Operare Aeromedical Braşov a devenit funcțional!

COMUNICAT DE PRESĂ

Miercuri, 21 decembrie 2022, la Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav a avut loc operaționalizarea Punctului de Operare Aeromedical Braşov, care va funcționa în cadrul Detașamentului Aeromedical aflat în subordinea Inspectoratului General de Aviație.  

Acesta este cel de-al zecelea punct de intervenţie aeromedicală funcţional la nivel naţional.

Practic, elicopterul SMURD alocat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, având ca zonă de intervenție primară zona muntoasă, precum și alte misiuni specifice în scopul salvării de vieți, este de acum pregătit să acţioneze în colaborare cu Unităţile de Primiri Urgențe SMURD Sibiu şi Braşov, și cu sprijinul serviciilor de Salvamont.

La evenimentul inaugural au participat Lucian Nicolae Bode – ministrul Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat – secretat de stat, șeful DSU, dr. Cristina Vecerdi – deputat în Comisia de Sănătate din Parlamentul României, Adrian Ioan Veștea – președintele Consiliului Județean Brașov, general de flotilă aeriană Cătălin Paul Dache, inspectorul general al Inspectoratului General de Aviație al MAI, Cătălin Văsii, prefectul judeţului Braşov, alături de reprezentanți ai autorităților administraţiei publice locale, manageri de unităţi spitaliceşti şi reprezentanţi din cadrul instituţiilor publice locale.

Misiunile de salvare aero se vor realiza în mod integrat, cu sprijinul piloților din cadrul Inspectoratului General de Aviație al MAI, al medicilor și asistenților medicali din cadrul UPU SMURD Brașov și UPU SMURD Sibiu care au fost instruiţi pentru intervenţiile cu troliul realizate în condiţii dificile, precum și al salvatorilor montani.

Până la finalizarea construcţiei hangarului şi a bazinului de alimentare, investiţii pe care administraţia judeţeană şi le-a asumat din punct de vedere financiar şi care au fost deja demarate la nivelul Consiliului Judeţean Braşov, fiind incluse în Masterplanul Aeroportului, elicopterul SMURD  va avea ca locație temporară hangarul din cadrul IAR Ghimbav.

„Acest elicopter va asigura reducerea timpului de intervenţie nu doar în arealul deservit, ci şi pentru elicopterele SMURD învecinate care vor colabora cu el, respectiv Mureş, Bucureşti şi Craiova. Totodată, prin funcţionalizarea lui va exista o disponibilitate mai mare pentru pacienţi şi o aşteptare mai scurtă a ajutorului medical, iar zona Braşovului şi a judeţelor învecinate va fi acoperită din punctul de vedere al intervenţiilor primare – accidente, cazuri grave şi critice. Ne aşteptăm ca acest elicopter să aibă câteva sute de intervenţii pe an şi să salveze mai multe vieţi care, în lipsa lui, ar fi aşteptat mai mult până să beneficieze de un aujor medical de urgenţă. Ca dotări, elicopterul dispune de un troliu suplimentar care va fi folosit la coborârea medicului şi la urcarea împreună cu pacientul care în funcţie de starea în care se află poate fi ridicat pe un scaun sau pe o targă specială”, a explicat dr. Raed Arafat.

„Le mulţumesc domnilor Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, şi Raed Arafat, secretar de stat în MAI, pentru efortul pe care l-au făcut, astfel încât să putem operaţionaliza în acest an elicopterul SMURD. 2022 a fost anul în care am inaugurat noua Unitate de Primiri Urgenţe a judeţului Braşov, extinsă şi modernizată, care poate rivaliza cu orice unitate similară din ţară şi chiar din străinătate, iar operaţionalizarea elicopterului SMURD nu face decât să întregească realizările în domeniul medical, de care suntem foarte mândri. Cu ajutorul elicopterului SMURD dăm o şansă la viaţă tuturor celor care ajung în situaţii critice, în zone greu accesibile. Vreau să-i felicit pe toţi cei care se vor implica în actul medical, să le urez mult succes şi să se întoarcă cu bine din fiecare misiune”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.  

21.12.2022

Previous A fost semnat contractul de finanţate pentru proiectul „Creșterea eficienței energetice a clădirii Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Brașov”.

Contactează-mă

Apreciez că îți faci timp să iei legătura cu mine. Te rog să completezi formularul de mai jos.

Contactează-mă

Apreciez că îți faci timp să iei legătura cu mine. Te rog să completezi formularul de mai jos.

Trimite-mi un mesaj

Revin cu un răspuns cât de repede posibil

    av-logo-negative

    Program disponibilitate audiențe

    [booked-calendar]

    Trimite un mesaj