Au fost livrate componente ale Turnului Virtual de Control pe care producătorul suedez Saab le-a fabricat pentru Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav.

În aceste zile, la Centrul de Dirijare a Zborurilor DSNAR Arad, din cadrul ROMATSA au fost livrate mai multe componente ale Turnului Virtual de Control pe care producătorul suedez Saab le-a fabricat pentru Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav.

O comisie formată din reprezentanți ai Consiliului Județean Brașov și ai firmei care supervizează contractul privind „Asigurarea serviciilor de navigație aeriană la Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav/ Realizarea infrastructurii fizice și dotarea acesteia cu echipamente specifice”, pe care îl implementează asocierea UTI Construction and Facility Management (lider)-BOG’ART SRL, s-a deplasat luni, 24 octombrie, la Arad, pentru a realiza recepția cantitativă a echipamentelor pentru sistemele RVT (Remote Virtual Tower) și VREC (Voice Recorder).

Este vorba despre 21 de tipuri de componente, printre care rack-uri, console, servere, monitoare, difuzoare, decodoare, calculatoare etc., totalizând 72 de bucăți.

Acestea urmează să fie instalate de specialiștii firmei Saab în spațiul special alocat în sala operațională din cadrul Centrului de Dirjare Arad, unde au fost prevăzute 4 posturi de operare pentru dirijarea la distanță a traficului pe Aeroportul Brașov.

Comunicarea între echipamente este asigurată cu ajutorul unei infrastructuri de rețele „îngropate” în podeaua casetată a sălii operaționale, la care realizarea căreia se lucrează de o lună.

„Printre echipamentele livrate se regăsesc monitoarele care vor reda imaginile de la Aeroportul Brașov și serverele pentru stocarea datelor pe care le furnizează sistemele de radionavigație instalate pe amplasamentul de la Ghimbav – date meteorologice, comunicații și imagini video -, care sunt decodificate, prelucrate și stocate la Arad. Aparatura care urmează să fie instalată la DSNAR Arad va asigura recepționarea datelor de la Aeroportul Brașov, decodificarea și prelucrarea lor, precum și comunicarea dintre controlorii de trafic și piloți”, a explicat Alexandru Anghel, directorul general al Regiei Autonome „Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav”.

Punerea în funcțiune a acestor echipamente se va realiza odată cu funcționalizarea întregului sistem care asigură serviciile de navigație aeriană la Aeroportul Brașov.

Finalizarea montării echipamentului de radionavigație ILS

La amplasamentul de la Ghimbav s-a terminat instalarea, pe platforme special construite, a componentelor echipamentului de radionavigație ILS (Instrument Landing System) fabricat de producătorul italian Thales.

Sistemul de aterizare instrumentală ILS este un sistem de navigație bazat pe o serie de emițătoare radio ce furnizează avionului care vine la aterizare, direcția și panta nominală de coborâre spre pistă.

Cu ajutorul lui se realizează aterizarea în siguranță în condiții de zbor instrumental, adică în cazul unui plafon de nori coborât sau al unei vizibilități scăzute, cauzată de ceață, ploi sau ninsori.

În alcătuirea sa intră două echipamente de ghidare independente: un echipament de direcție (Localizer – LOC sau LLZ), format dintr-un sistem de antene situate în axul pistei, dincolo de capătul acesteia, respectiv un echipament de pantă (Glide Slope – GS sau Glide Path – GP), adică un sistem de antene plasat în lateralul pistei, în zona punctului de luare a contactului cu pista.

„Contractul privind serviciile de navigație aeriană la Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav, construirea clădirii de contingență și dotarea cu echipamente specifice este implementat în condiții foarte bune. Avem echipamentul de radionavigație ILS deja montat, echipamentul DVOR a fost adus la Ghimbav și este în procedură de instalare, iar echipamentul pentru măsurarea distanței DME (Distance Measuring Equipment), urmează să fie livrat la amplasament. De asemenea, clădirea de contingență a ajuns în fază avansată de construcție. Mă bucur că înregistrăm progrese și în ceea ce privește turnul virtual de control, ale cărui echipamente au început să fie livrate la Centrul de Dirijare a Traficului Aerian Arad. Facem toate demersurile necesare pentru a respecta graficul activităților privind operaționalizarea Aeroportului”, a menționat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea.

Graficul consolidat al activităților privind funcționalizarea Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav, convenit de Consiliul Județean Brașov împreună cu ROMATSA și Autoritatea Aeronautică Civilă Română prevede ca la jumătatea lunii iunie 2023 acest obiectiv să fie operațional.

În cazul în care pe parcursul implementării proiectului vor interveni situații de natură să modifice asumat, le vom comunica de îndată.

Previous ROMATSA face angajări la Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav!

Contactează-mă

Apreciez că îți faci timp să iei legătura cu mine. Te rog să completezi formularul de mai jos.

Contactează-mă

Apreciez că îți faci timp să iei legătura cu mine. Te rog să completezi formularul de mai jos.

Trimite-mi un mesaj

Revin cu un răspuns cât de repede posibil

    av-logo-negative

    Program disponibilitate audiențe

    [booked-calendar]

    Trimite un mesaj