În perioada 30 august – 1 septembrie, Adrian-Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, și Alexandru Anghel, directorul Regiei Autonome „Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav”, au participat la procedurile de testare FAT (Factory Acceptance Test) a echipamentelor produse de firma Thales Italia S.p.A. pentru Aeroportul Internațional Brașov.
La deplasarea în Italia, oficialii brașoveni au fost însoțiți de reprezentanții asocierii UTI Construction and Facility Management SA – SC BOG’ART SRL care implementează contractul privind „Asigurarea serviciilor de navigație aeriană la Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav / Realizarea structurii fizice și dotarea acesteia cu echipamente specifice” și de factorii de decizie din cadrul ROMATSA care se ocupă de funcționalizarea obiectivului.
Echipamentele ILS și DVOR necesare asigurării serviciilor de navigație aeriană la Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav au fost produse de Thales Italia S.p.A. (firmă subcontractată de asocierea UTI-BOG’ART), au trecut în aceste zile de etapa testelor de fabrică FAT și urmează să fie livrate și instalate pe pozițiile definitive din aeroport, în luna septembrie 2022.
Specialiștii români și cei italieni au verificat minuțios aceste echipamente, astfel încât să fie conforme întru totul cerințelor contractuale în ceea ce privește funcționarea și încadrarea în parametrii proiectați.
Cu acest prilej, delegația română și specialiștii italieni au trecut în revistă programul de livrare, instalare și verificare în zbor a acestor tipuri de echipamente.
„Etapele de lucru vor fi următoarele: livrarea propriu-zisă a aparaturii o va efectua firma Thales, instalarea la fața locului o va realiza asocierea UTI – BOG’ART, punerea în funcțiune și testarea echipamentelor vor fi făcute de experții producătorului Thales, în timp ce verificarea în zbor a modului în care operează acestea se va realiza pe parcursul mai multor zile, cu ajutorul avionului de calibrare al Autorității Aeronautice Civile Române și în prezența specialiștilor firmei italiene, perioadă în care urmează să fie realizate reglajele finale de funcționalitate”, a explicat Alexandru Anghel.
Președintele CJ Adrian-Ioan Veștea a menționat că „în luna octombrie ni se va livra echipamentul DME care va fi amplasat în perimetrul Aeroportului, iar la jumătatea lunii decembrie a acestui an ne propunem verificarea din zbor a funcționalității echipamentelor, pentru respectarea cerințelor privind procedurile instrumentale de zbor elaborate pentru Aeroportul Brașov”.
Procedura de acceptare la fabrică s-a finalizat în cele mai bune condiții pe 1 septembrie, verificarea tuturor parametrilor tehnici fiind realizată în conformitate cu un program și o schemă atent prestabilite de către personalul de specialitate.
Deplasarea în Italia a prilejuit delegației române și vizitarea companiei Thales.
Potrivit președintelui CJ, „Thales este unul dintre liderii mondiali în tehnologie. Este firma cu cea mai mare cotă de piață în domeniu, investind 1 miliard de euro pe an în dezvoltare, ceea ce pentru noi reprezintă o garanție în plus că Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav va dispune de cele mai avansate și mai performante tehnologii pentru asigurarea serviciilor de navigație aeriană. Intenția noastră este de a operaționaliza Aeroportul cât mai rapid cu putință, dar trebuie să respectăm toate procedurile obligatorii care țin de certificarea și funcționalizarea lui. Vă asigurăm că facem tot ceea ce ne stă în putere pentru ca acest obiectiv să devină funcțional cât se poate de repede”.
După livrarea, instalarea și verificarea în zbor a echipamentelor care asigură serviciile de navigație aeriană, va urma etapa de certificare a acestora, iar până la jumătatea anului viitor, pe baza procedurilor convenite de administrația județeană cu Autoritatea Aeronautică Civilă Română și cu ROMATSA, vor fi parcurse toate etapele premergătoare operaționalizării Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav.