Aparat ecologic pentru conservarea patrimoniului cultural, intrat în dotarea Muzeului de Etnografie Brașov 

Utilizarea celor mai moderne metode de conservare a patrimoniului reprezintă o preocupare continuă în cadrul colectivului Muzeului de Etnografie Brașov. În acest sens, în toamna anului 2021, cu sprijinul Consiliului Județean Brașov, instituţia muzeală a achiziționat o instalație de tratare în mediu anoxic (lipsit de oxigen) a obiectelor de patrimoniu.
Aparatul a fost inclus pe lista de investiţii a muzeului aferentă anului 2021, a costat 133.280 de lei şi a fost pus în funcţiune la începutul acestui an. Exceptând muzeul braşovean, o instalaţie similară, dar dintr-o generaţie mai veche face parte din dotarea Complexului Muzeal Naţional Moldova din Iaşi.
„Aparatul este o instalație ecologică foarte eficientă și ușor de utilizat. Tehnologia care stă la baza ei a fost preluată de la o instalație similară din domeniul conservării bio a fructelor în camera cu atmosferă modificată, o tehnologie promovată de firma producătoare. Instalația se compune din trei părți principale: un computer, o cutie cu un separator molecular dotat cu compresor şi bule etanșe din folie plastic, închise ermetic, conectate la separator prin anumite racorduri și la computer, printr-un senzor cu fir”, explică dr. Alexandru Stănescu, managerul Muzeului de Etnografie Braşov.

Cum funcţionează aparatul?
Obiectele de patrimoniu sunt introduse în bule etanșe, racordate la separator și la computer. În cateva zeci de minute, instalația extrage aerul din fiecare bulă şi pompează în schimb azot. Un senzor verifică trei parametrii: umiditatea și procentul de azot sau de oxigen.
Scopul este acela de a elimina oxigenul și de a crea o atmosferă modificată în care azotul ajunge la o concentraţie aproape de 100% (99%). Azotul este pompat din instalație în așa-numitele bule cu atmosferă controlată (modificată), în care concentrația de azot ajunge până la 99,9%, ceea permite restauratorilor și conservatorilor să curețe de orice infestare cu bacterii sau insecte, atât obiectele din material textil, cât și cele din hârtie și lemn. După 21 de zile în mediu anoxic, orice bacterie, orice insectă, indiferent de stadiul de dezvoltare – ou, larvă, nimfă, insectă, moare.
Instalația foloseşte o tehnologie de top și este ecologică, utilizând ca bază aerul din atmosferă pentru a crea un mediu anoxic în bulele etanşe. Computerul verifică toți parametrii de funcționare şi cu ajutorul unui compresor și al unui separator molecular, divizează moleculele de aer în două părți principale, azot și oxigen. Separatorul păstrează azotul și elimină oxigenul în încăpere sau în atmosferă.

Procedeu inovator în conservarea obiectelor de patrimoniu
Potrivit managerului instituţiei, muzeul poate oferi ca serviciu dezinfectarea prin anoxie publicului larg, colecționarilor și altor instituții muzeale. Procedeul previne infestarea expozițiilor de bază și a expozițiilor itinerante, prin tratamentul preventiv al obiectelor care urmează să intre în expoziții și depozite. „Instalația este mobilă, cântărește doar 85 de kg și dispune de roţi, astfel că poate fi mutată în toate spațiile muzeului, dar şi în secțiile noastre exterioare: Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului din Piaţa Sfatului, Muzeul Etnografic «Gheorghe Cernea» din Rupea şi Muzeul Etnografic Săcele. Procedeul este unul inovator și non-invaziv, fiindcă nu afectează țesutul obiectului și nici nu poluează. Mai mult, prin acţiunea azotului aparatul opreşte procesul oxidativ al obiectelor. Din acest motiv, instalația de tratament și conservare în atmosferă controlată este astăzi nelipsită din depozitele și atelierele de restaurare ale unor mari muzee din lumea, ca Louvre, Muzeul Civilizației Egiptene din Cairo, Muzeul Palatului Regal din Torino sau Biblioteca Vaticanului”, susţine dr. Alexandru Stănescu.

O investiţie importantă
Miercuri, 9 februarie, Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a făcut o vizită la Muzeul de Etnografie pentru a vedea noul aparat pus în funcţiune. „Consider foarte necesară această investiţie care contribuie la asigurarea unor condiţii optime de păstrare şi conservare a obiectelor muzeale, eliminând în totalitate potenţialii paraziţi. Felicit conducerea Muzeului de Etnografie pentru această achiziţie importantă pe care sunt bucuros că am reuşit s-o realizăm în perioada pandemică. Dovedim, astfel, că pe lângă priorităţile investiţionale îndreptate spre construirea Aeroportului, reabilitarea infrastructurii rutiere şi modernizarea sistemului sanitar, avem an de an resurse financiare pentru a răspunde necesităţilor din toate domeniile pe care le gestionăm, inclusiv celor identificate la nivelul instituţiilor de cultură”, conchide preşedintele CJ Braşov.

 

Previous DJ105 face obiectul a nu mai puțin de trei proiecte investiționale ale Consiliului Județean Brașov

Contactează-mă

Apreciez că îți faci timp să iei legătura cu mine. Te rog să completezi formularul de mai jos.

Contactează-mă

Apreciez că îți faci timp să iei legătura cu mine. Te rog să completezi formularul de mai jos.

Trimite-mi un mesaj

Revin cu un răspuns cât de repede posibil

    av-logo-negative

    Program disponibilitate audiențe

    [booked-calendar]

    Trimite un mesaj