Vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Todorică Șerban – în calitatea sa de președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară în Domeniul Apei din județul Brașov, a semnat miercuri, 27 iulie, contractul de finanțare pentru implementarea „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Brașov/ Regiunea Centru în perioada 2014-2020” Etapa I, finanțat prin Programul Operațional de Infrastructură Mare (POIM).
Din partea Companiei Apa Brașov SA, ca beneficiară a proiectului, contractul a fost semnat de directorul general Dorin Fătu, iar din partea Autorității de Management pentru POIM au semnat oficialii Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
Valoarea totală a contractului de finanțare este de 271.414.217,78 lei (adică aproximativ 54,8 de milioane de euro).
94% din contribuția financiară este asigurată din fondurile Uniunii Europene și 6% reprezintă fondurile proprii ale SC Compania Apa Brașov SA, ca operator regional în domeniul alimentării cu apă și canalizării la nivelul județului Brașov.
De menționat este faptul că acest contract reprezintă doar prima etapă din „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Brașov/ Regiunea Centru” a cărui valoare totală depășește 250 de milioane de euro.
Astfel, prin intermediul Programului Operațional de Infrastructură Mare vor fi implementate cele 54,8 milioane de euro până la finele anului 2023, iar pentru perioada 2023 – 2026, în cadrul viitorului Program Operațional Dezvoltare Durabilă (PODD) urmează să fie contractată și implementată diferența de aproximativ 200 milioane euro.
Compania Apa va asigura o cofinanțare de aproximativ 2,8 milioane de euro, la care se vor adăuga cheltuielile pentru urmărirea implementării proiectului.
Consiliul Județean Brașov va contribui cu cofinanțarea tuturor lucrărilor aferente sistemelor regionale de apă și canalizare care sunt deținute în proprietatea sa, dar și a celor din restul localităților incluse în proiect, cu excepția municipiului Brașov, astfel că va asigura suma de 2,4 milioane de euro pentru ambele etape ale proiectului.
În ceea ce privește contractul încheiat ieri, la selectarea lucrărilor, consultanții angajați au inventariat necesarul de investiții și împreună cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene le-au selectat pe cele care respectă criteriile de eligibilitate, rezultând investiții în următoarele localități: municipiile Brașov și Săcele și comunele Prejmer, Hărman și Feldioara.
Pentru infrastructura de apă potabilă, în Etapa I a proiectului se vor realiza extinderea și reabilitarea rețelei de distribuție a apei pe o lungime de aproape 12 km, în timp ce pentru infrastuctura de canalizare, în Etapa I a proiectului sunt cuprinse extinderea și reabilitarea rețelei pe o lungime de circa 12 km.
Toate bunurile (rețele, stații, instalații) rezultate ca urmare a programelor de investiții rămân în proprietatea publică a localităților respective, indiferent dacă acestea au participat sau nu la finanțarea lor și nu intră în activul Companiei Apa Brașov.
În perspectivă, cu finanțarea care urmează a fi asigurată prin intermediul PODD urmează alte lucrări de extindere și modernizare a infrastructurii de apă și canalizare în localitățile Brașov, Săcele Codlea, Rupea, Ghimbav, Prejmer, Hărman, Feldioara, Hoghiz, Hălchiu, Sânpetru, Bod și Homorod.
Per total, investițiile prevăzute în cele două etape ale „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Brașov/ Regiunea Centru în perioada 2014-2020” vizează:
- extinderea și reabilitarea rețelei de distribuție a apei, pe o lungime de aproape 300 km;
- aducțiuni de apă potabilă, pe o lungime de cca. 75 de km;
- 1 decantor lamelar pentru Uzina de Apă Târlung (pentru atenuarea turbidității apei);
- construirea a 2 rezervoare noi;
- reabilitarea a 7 rezervoare de apă potabilă;
- reabilitarea a 7 stații de pompare a apei potabile;
- 1 reabilitare de captare a izvoarelor de la Saroș (zona Rupea);
- instalarea a 12 sisteme SCADA la nivel local și 1 la nivel regional;
- extinderea și reabilitarea rețelei de canalizare, pe o lungime de cca. 200 km;
- conducte de refulare, pe o lungime de cca. 40 km;
- construirea a 63 de stații de pompare a apei uzate;
- realizarea unei instalații de uscare termică a nămolului;
- instalarea a 12 sisteme SCADA la nivel local și 1 la nivel regional.
Toate aceste investiții vor contribui atât la dezvoltarea infrastructurii localităților menționate, la atingerea gradului de conformare la cerințele Directivelor europene în domeniu, cât și la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din județul Brașov prin accesul la servicii de apă și canalizare conforme standardelor europene. „Prin intermediul acestui contract de finanțare continuăm marile proiecte de investiții în extinderea și modernizarea infrastructurii de alimentare cu apă și canalizare din județul Brașov. Locuitorii din aria teritorială deservită de Compania Apa beneficiază deja de servicii de cea mai bună calitate, în urma unor investiții care au condus la îmbunătățirea standardelor în materie de apă potabilă și tratare a apelor uzate. În ultimii ani, operatorul regional a implementat proiecte cu fonduri europene în valoare de peste 150 de milioane de euro, începute prin intermediul Programului Operațional Sectorial de Mediu și continuate prin POIM. Pentru toate investițiile, administrația județeană a asigurat cofinanțarea necesară și a susținut autoritățile publice locale în demersurile lor de a asigura populației apă curentă și canalizare inclusiv prin intermediul investițiilor finanțate în cadrul programelor guvernamentale. Ne propunem ca în perioada următoare toate gospodăriile din județul Brașov să aibă apă curentă și canalizare”, a afirmat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea.