Consiliul Județean Brașov a aprobat cinci proiecte care vor fi depuse în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență al României

În ședința ordinară din 30 septembrie, Consiliul Județean Brașov a aprobat cinci proiecte care vor fi depuse în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență al României, pe Componenta 5 – Valul renovării, Axa 2 – Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice, Operațiunea B.2 – Renovarea energetică moderată sau aprofundată  a clădirilor publice, Apelul de proiecte de renovare energetică moderată a clădirilor publice – Autorități locale (B2.1.a).

Două proiecte vizează reabilitarea energetică a unor imobile din patrimoniul județului, situate în localitățile Victoria și Codlea și aflate în administrarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. Un proiect se referă la renovarea energetică moderată a Secției exterioare Zărnești din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov, iar alte două proiecte au ca obiect eficientizarea energetică, reabilitarea, modernizarea și recompartimentarea unor clădiri aparținând Consiliului Județean Brașov, respectiv imobilul situat pe Bulevardul Eroilor nr. 5 și cei din strada Ecaterina Varga nr. 23.

Pentru toate proiectele, forul deliberativ județean a aprobat valorile maxime eligibile, descrierea investițiilor și alocarea resurselor financiare necesare implementării lor în condițiile rambursării ulterioare a cheltuielilor eligibile din PNRR și din bugetul de stat.

În cazul proiectelor destinate unităților sociale și de sănătate, plenul CJ Brașov a aprobat și acordurile de parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, respectiv cu Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov.

În prealabil, pentru toate imobilele au fost elaborate expertizele tehnice la acțiuni seismice și rapoartele de audit energetic, documentații fără de care nu ar putea fi accesate fonduri europene prin PNRR.  

 • Imobilul DGASPC Brașov din orașul Victoria este compus din șapte corpuri de clădire destinate activităților de îngrijire și asistență socială, dintre care trei au fost eligibile pentru a fi incluse în proiectul de reabilitare energetică. Este vorba despre o construcție administrativă și social-culturală, o construcție de locuit și o cantină, însumând o suprafață construită desfășurată de 3.893 mp. Valoarea maximă eligibilă a proiectului este de 1.712.920,00 euro fără TVA, respectiv 8.432.191,284 lei fără TVA.
 • Imobilul DGASPC Brașov din municipiul Codlea propus spre reabilitare energetică prin PNRR este compus dintr-un singur corp de clădire, cu funcțiunea de cămin internat, având o suprafață desfășurată de 3.295 mp. Valoarea maximă eligibilă a proiectului este de 1.449.800,00 euro fără TVA, respectiv 7.136.930,46  lei fără TVA.

La aceste imobile, lucrările propuse vizează creșterea eficienței energetice prin izolarea pereților exteriori, a acoperișurilor și a soclurilor, schimbarea integrală a tâmplăriei pentru eliminarea condensului și mucegaiului, schimbarea sistemelor de încălzire, instalarea unor sisteme descentralizate de alimentare cu energie utilizând surse regenerabile de energie, înlocuirea lămpilor fluorescente cu cele de tip LED și realizarea unui sistem de ventilație cu recuperare de caldură.

Intervențiile propuse pentru creșterea performanței energetice a clădirilor menționate vor determina o reducere a consumului anual de energie finală pentru încălzire de 63,21%, respectiv de 56,93% față de consumul anual consemnat în prezent, o reducere a consumului de energie primară totală și o diminuare a emisiilor de dioxid de carbon între 30 și 60%.

Producția de energie primară din surse regenerabile va reduce gradul de dependență a acestor instituții din cadrul DGASPC de sursele energetice convenționale și de variațiile de preț de pe piața utilităților.

De asemenea, implementarea unui sistem de management tip BMS (Building Management Systems) va avea un impact în reducerea consumurilor în timp real, fără a fi nevoie de intervenția umană.

 • Renovarea energetică moderată a Secției exterioare Zărnești din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov vizează un corp de clădire cu o suprafață desfășurată de 2.046 mp, pentru care valoarea maximă eligibilă a proiectului, aprobată de CJ Brașov, este de 950.240 euro fără TVA, respectiv 4.677.746,448 lei fără TVA.  

Potrivit proiectului, se vor realiza lucrări de izolare a pereților exteriori și a planșeului, înlocuirea tâmplăriei, termoizolarea podului, montarea de pompe de căldură și corpuri de iluminat cu LED.

Prin implementarea proiectului, specialiștii CJ Brașov estimează o reducere a consumului anual de energie finală pentru încălzire de 67,81% față de consumul actual, o reducere a consumului de energie primară totală, precum și a emisiilor de carbon între 30 și 60%.

Cele trei proiecte amintite includ fiecare instalarea a două stații de încărcare pentru vehiculele electrice (cu putere peste 22kW), cu două puncte de încărcare/stație.

 • Alte două proiecte aprobate în ședința CJ Brașov de vineri se referă la eficientizarea energetică, reabilitarea, modernizarea și recompartimentarea unor clădiri din proprietatea Consiliului Județean Brașov: fosta cantină (cu o arie desfașurată de 1.177 mp), pentru care valoarea maximă eligibilă aprobată este de 3.020.076,45 lei fără TVA, respectiv sediul din strada Ecaterina Varga nr. 23 (în suprafață de 562 mp), cu o valoare maximă aprobată de 1.340.352,75 lei fără TVA. Proiectele prevăd inclusiv amenajarea unei stații de încărcare electrică la fiecare imobil.

„Am accesat două proiecte de eficientizare energetică în perioada 2014-2020, iar acum, prin intermediul PNRR, avem posibilitatea să facem reabilitările necesare, astfel încât marea majoritate a clădirilor publice din proprietatea Consiliului Județean Brașov să devină eficiente din punctul de vedere al consumurilor energetice. Avem o oportunitate foarte bună pe care dorim s-o utilizăm atât pentru imobilele în care funcționează Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, cât și pentru unitățile medicale sau clădirile în care își desfășoară activitatea alte instituții din subordinea noastră. Investițiile în reducerea consumurilor și în utilizarea surselor de energie regenerabilă pentru instituțiile publice pe care le finanțăm înseamnă o eficientizare maximă a cheltuirii fondurilor publice, mai ales că trecem prin această perioadă dificilă din punct de vedere economic, în care trebuie să facem față unor costuri foarte mari la utilități”, a declarat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea.

Previous Începând cu data de 3 octombrie 2022, Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov va avea un nou manager interimar, în persoana economistului Bogdan Aurelian Rusu

Contactează-mă

Apreciez că îți faci timp să iei legătura cu mine. Te rog să completezi formularul de mai jos.

Contactează-mă

Apreciez că îți faci timp să iei legătura cu mine. Te rog să completezi formularul de mai jos.

Trimite-mi un mesaj

Revin cu un răspuns cât de repede posibil

  av-logo-negative

  Program disponibilitate audiențe

  [booked-calendar]

  Trimite un mesaj