Elicopterul SMURD pe care Departamentul pentru Situații de Urgență l-a alocat Brașovului este de acum pregătit pentru intervențiile în zonele montane

Elicopterul SMURD pe care Departamentul pentru Situații de Urgență l-a alocat Brașovului, în urma discuțiilor purtate în primăvară, de șeful DSU, dr. Raed Arafat, cu președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea, este de acum pregătit pentru intervențiile în zonele montane.

Aparatul de zbor a fost deja adus la Ghimbav și personalul medical care îl va deservi a primit în această săptămână instrucțiunile necesare utilizării echipamentelor cu care este dotat, acesta fiind primul pas în ceea ce privește funcționalizarea punctului aeromedical de operare, Brașov care va deservi zona montană.

Elicopterul va fi operaționalizat inițial de la IAR Ghimbav, până la finalizarea construcției hangarului și a bazinului de alimentare, investiții pe care administrația județeană și le-a asumat din punct de vedere financiar și care au fost deja demarate la nivelul Consiliului Județean Brașov, fiind incluse în Masterplanul Aeroportului.

Există toate șansele ca până la sfârșitul anului 2022, punctul de operare Brașov, încadrat cu medici și asistenți din cadrul unităților de primiri urgențe Brașov și Sibiu, să fie funcțional.

Adrian-Ioan Veștea, președintele CJ Brașov, i-a vizitat vineri, 2 septembrie, pe participanții la prima etapă a cursurilor de pregătire pentru salvarea montană cu elicopterul, organizate de Inspectoratul General de Aviație (IGAv) al Ministerului Afacerilor Interne cu sprijinul SMURD București.

El a fost însoțit de col. Lucian Marciu, inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei” al județului Brașov, și de dr. Cristina Vecerdi, membră a Camerei Deputaților, fostă coordonatoare UPU-SMURD de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov.

Cursurile s-au desfășurat la Aeroclubul Ghimbav, fiind prezenți 16 medici din cadrul serviciilor SMURD din județele Brașov, Sibiu și Mureș.

Printre cursanți s-au numărat cei 12 medici brașoveni și sibieni care vor asigura operarea elicopterului SMURD.

În cadrul cursurilor, participanții s-au familiarizat cu aeronava, având în vedere că aceasta este destinată cu precădere intervențiilor în zonele de munte, însă, dacă situația o va cere, ea va fi mobilizată inclusiv la intervenții primare și secundare.

În această fază de pregătire, cursanții s-au obișnuit cu echipamentele elicopterului și au dezvoltat deprinderi de lucru, printre care și punerea în practică a manevrelor de troliere.

Ulterior, ei vor continua instruirea prin participarea la două etape de pregătire pe teren, în zona montană Padina.

„Ultima săptămână a fost una extrem de solicitantă pentru medicii SMURD din regiunea noastră, care au participat la prima etapă de pregătire în salvare cu elicopterul, în vederea operaționalizării detașamentului aeromedical Brașov destinat intervențiilor în zona montană. Pentru zborurile obișnuite (intervenții primare și secundare), pregătirea s-a finalizat la București, în urmă cu câteva săptămâni. În această etapă, mult mai solicitantă, s-a făcut pregătire specializată, de la salvări simple (de genul entorselor sau traumatismelor minore), până la salvări complexe ale pacienților politraumatizați, fiind parcurse tehnicile de troliere cu diverse echipamente de salvare. Cu emoții firești de început, cei 12 medici care vor opera elicopterul din Brașov, alături de colegii din Mureș veniți la pregătire și încurajati de colegii cu experiență din București, au făcut în medie 11 intervenții fiecare. Fiecare a fost și în rol de salvator, și de victimă, tocmai pentru a conștientiza nevoile victimelor care urmează să fie salvate. La final, după patru zile de antrenamente a câte 12 ore fiecare, a rezultat o echipă sudată pe încredere, profesionalism și curaj”, a spus dr. Cristina Vecerdi.

Președintele CJ Adrian-Ioan Veștea a precizat că „la nivelul Consiliului Județean Brașov ne-am asumat construirea și operaționalizarea hangarului pentru elicopterul SMURD, în proximitatea Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav. Hangarul va fi amplasat lângă aeroport, făcând pe viitor posibile și zborurile pe timp de noapte. Așteptăm soluția tehnică din partea proiectantului și ne vom mobiliza pentru a realiza în cel mai scurt timp această investiție atât de necesară nu doar Brașovului și județelor învecinate, ci sistemului medical românesc în ansamblul său”.

Previous Participare la procedurile de testare FAT (Factory Acceptance Test) a echipamentelor produse de firma Thales Italia S.p.A. pentru Aeroportul Internațional Brașov.

Contactează-mă

Apreciez că îți faci timp să iei legătura cu mine. Te rog să completezi formularul de mai jos.

Contactează-mă

Apreciez că îți faci timp să iei legătura cu mine. Te rog să completezi formularul de mai jos.

Trimite-mi un mesaj

Revin cu un răspuns cât de repede posibil

    av-logo-negative

    Program disponibilitate audiențe

    [booked-calendar]

    Trimite un mesaj