Proiectul de modernizare și reabilitare a drumului județean DJ 104 L Dacia – Viscri – Bunești, finanțat din fonduri europene, se apropie de sfârșit.

Lucrările de execuție s-au încheiat pe întreaga lungime, de 15,06 kilometri, a acestui drum.

Două tronsoane rutiere, cel cuprins între satul Dacia și intrarea în satul Viscri și cel de la ieșirea din Viscri spre Bunești, au fost finalizate și recepționate în cursul anului trecut, iar joi, 28 septembrie, s-a declanșat procedura de recepție la terminarea lucrărilor pentru modernizarea segmentului situat în intravilanul satului Viscri, în lungime de 761 de metri.

La procedura de recepție au fost prezenți reprezentanții Direcției pentru Cultură Brașov, cei ai firmei constructoare și ai firmei care asigură dirigenția de șantier, alături specialiștii din executivul Consiliului Județean Brașov care fac parte din comisia de recepție și din unitatea de implementare a proiectului.

Contractul de lucrări pentru segmentul rutier din Viscri a inclus refacerea drumului principal din sat, respectând cerințele stabilite prin avizul Direcției pentru Cultură Brașov din punctul de vedere al soluției tehnice și al materialelor folosite, având în vedere că Viscri are statutul de sit rural UNESCO.

Astfel, partea carosabilă a fost alcătuită din pavele abnorme din bazalt, cu o înălțime de 11-13 cm, montate într-un strat de nisip cu o grosime de 3-5 cm. Pietruirea existentă a fost consolidată cu lianți hidraulici speciali, carosabilul fiind încadrat cu borduri din piatră fasonată, iar acostamentele s-au realizat din piatră spartă, în spatele bordurilor. Șanțurile au fost pavate cu piatră naturală, fiind utilizate pavele din bazalt rostuite cu mortar. Podețele tubulare care asigură accesul în curți s-au construit prin acoperirea cu pământ a tuburilor și a timpanelor, pentru încadrarea în peisagistica locului și respectarea avizului Comisiei de Cultură. De asemenea, s-au realizat un podeț dalat, alei de acces și racordări la drumuri construite din piatră spartă și balast, fiind semnalizată restricția de viteză de 25 km/h în intravilanul satului Viscri.

Executantul lucrării a fost firma SC Viaduct SRL din Odorheiu Secuiesc, valoarea totală a contractului fiind de 3.091.549,69 lei.

Perioada de execuție a lucrărilor, conform contractului inițial, a fost de 6 luni, iar lucrările s-au realizat în 7,66 luni, conform graficului de execuție, cu mențiunea că prelungirea duratei de execuție s-a datorat perioadei de timp nefavorabil și a exceptat perioadele de sistare datorate sezonului rece și cele în care s-a executat descărcarea arheologică.

Proiectul „Modernizare și reabilitare DJ 104 L Bunești – Viscri – Dacia (15,06 km)”, în valoare totală de 24.495.058,94 lei, a fost finanțat inițial în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, iar în anul 2018 a fost preluat în Programul Operațional Regional 2014-2020 – Axa prioritară 6 Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională.

Acest proiect se încheie în acest an, odată cu finalizarea acestei proceduri de recepție la terminarea lucrărilor realizate în interiorul satului Viscri.

„Proiectul privind reabilitarea și modernizarea drumului județean DJ 104 L este unul extrem de important nu doar pentru satul Viscri, ci și pentru comunitățile locale din zona de nord a județului. Dezvoltarea infrastructurii de transport rutier și implicit a accesibilității și mobilității persoanelor și mărfurilor reprezintă un factor determinant pentru susținerea dezvoltării economice a localităților Jibert și Bunești. Mă bucur că soluțiile tehnice impuse de specialiștii Direcției pentru Cultură au putut fi implementate, astfel încât partea din intravilanul satului Viscri să-și păstreze autenticitatea, iar turiștii și localnicii să poată circula în condiții normale pe întregul traseu. Am ajuns, astfel, în fază finală de execuție cu cel de-al doilea proiect de modernizare a instractructurii rutiere a județului Brașov, din cele patru pe care le-am accesat în mandatul precedent. Sunt convins că vom reuși să atragem fonduri europene pentru drumuri și în exercițiul financiar 2021-2027”, a spus președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea.

Având în vedere finalizarea lucrărilor de excuție drumului județean DJ 104 L, modernizarea acestuia va crește gradul de accesibilitate rutieră în zona de nord a județului, va da un imbold dezvoltării economice a zonei Rupea și va determina o creștere a numărului de turiști dornici să viziteze satul Viscri.

„Prin implementarea proiectului, locuitorii din zonă vor beneficia de fluidizarea traficului, de reducerea timpilor de parcurs, dar și de o mai bună accesibilitate între zonele cu destinație turistică și cele cu funcțiune economică. Fluidizarea circulației va determina și o îmbunătățire semnificativă a condițiilor de mediu, sub forma diminuării poluării fonice și a emisiilor poluante. Nu în ultimul rând, modernizarea infrastructurii rutiere va genera direct și dezvoltare economică, prin atragerea unor noi investiții în zonă și, sperăm noi, creșterea ofertei de locuri de muncă”, a menționat Daniel Gligoraș, administratorul public al județului Brașov și managerul acestui proiect.

Previous Consiliul Județean Brașov a încheiat procedurile de achiziție pentru toate echipamentele, aparatura medicală și mobilierul incluse în proiectul cu finanțare europeană destinat dotării Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov

Contactează-mă

Apreciez că îți faci timp să iei legătura cu mine. Te rog să completezi formularul de mai jos.

Contactează-mă

Apreciez că îți faci timp să iei legătura cu mine. Te rog să completezi formularul de mai jos.

Trimite-mi un mesaj

Revin cu un răspuns cât de repede posibil

    av-logo-negative

    Program disponibilitate audiențe

    [booked-calendar]

    Trimite un mesaj